kestane balı


Kestane Balı

Kestane balı, diğer bal türlerine göre daha ağır ve daha koyu renklidir. Sıklıkla kullanılmakta olan çiçek balından yaklaşık olarak 2 kat fazla çinko ve demir içermektedir. Bu özelliği sebebiyle de düzenli beslenmede oldukça önemli rol oynamaktadır ve her kahvaltıda kullanılması vücut için büyük önem arz etmektedir.

Kestane balı, haziran ayı itibari ile arılar tarafından üretilmeye başlanmaktadır. Oluşturulan bal oldukça koyu renklidir. Tadı keskin ve biraz da acıdır. İçerisinde tamamen kestane tadı ve kokusu olan bal, mikropları öldürücü etkiye sahip olması ile ilaç olarak da kullanılabilmektedir. Yaz dönemi geçtiğinde ve kış günleri geldiğinde havaların soğuması ile boğaz enfeksiyonları başlamaktadır ve bu dönemler oldukça zor bir şekilde atlatılmaktadır. Kestane balının kullanımının artması ile birlikte boğazda oluşan enfeksiyonlar ortadan kalkmakta ve öksürüğe çözüm bulunmaktadır. Bal tüketimi ile sadece birkaç gün içerisinde öksürükten kurtulunmaktadır.

Kestane Balının İçeriği

Kestane balının içerisinde yoğun miktarda çinko ve demir bulunmaktadır. Bu miktar diğer birçok bal türüne göre daha fazladır ve bünyeye oldukça yararlıdır. İçerisinde bakır mineralini de fazlasıyla bulunduran kestane balı, vücudun eksiklik hissettiği bileşenleri kolaylıkla temin etmektedir.

Mangan, sodyum ve potasyum mineralleri kestane balında yüksek miktarda bulunmaktadır. Buna ek olarak da kalsiyum oranı, en yararlı olarak bilinen çiçek balına nazaran, kestane balında 4 kat fazla miktarda bulunmaktadır. Bu sebeple de mineral ve kalsiyum deposu olarak bilinmektedir.

Kestane Balının Özellikleri

Kestane balı kahvaltılarda kullanılabildiği gibi genellikle ilaç niyetine kullanılmaktadır. Vücuttaki demir eksikliği bir takım sağlık problemlerinin oluşmasına sebep olmaktadır. Tüketilmesi gereken demirin de büyük çoğunluğu kestane balı tarafından karşılanabilmektedir. Sadece bununla kalmayıp düzenli beslenmeye önem veren kişiler kalsiyum gereksiniminin de büyük çoğunluğunu kestane balından karşılayabilmektedir.

Kış aylarında sürekli hastalıkların oluşmasını önlemek için farklı türden ilaçlar kullanılmaktadır ve bazı bünyelerde bu ilaçlar yan etkiler ortaya çıkarmaktadır. İlaçsız tedavi için sadece kahvaltılarda ve günlük yemek düzeninde kestane balı tüketimi ile bu tür sorunlar çözüme kavuşturulabilmektedir.

Kestane balı, Türkiye'de farklı platformlarda satılmaktadır. İçerisinde bulundurduğu mineraller sayesinde orijinal bal fiyatını büyük ölçüde hak etmektedir. Orijinal olmayan balların fiyatı, diğerlerine göre oldukça düşüktür ve bünyeye yararından çok zararı vardır. Bu sebeple orijinal bal satılan kurumlardan bu tür balların temin edilmesi gerekmektedir.

Kestane balı, ıhlamur balı veya çiçek balı gibi bal türlerinden fiyat olarak pahalıdır. Bu sebeple genel olarak kestane balı tercih edilmemektedir. Fakat kestane balının içerisinde her türden mineral yüksek miktarda bulunduğu için her sofrada tüketilmesi gerekmektedir. Farklı marketlerden ve internet sitelerinden bu bala kolaylıkla erişilebilmektedir. Şifalı olarak adlandırılan bal sayesinde yaşanan sağlık sorunlarına çözüm bulunmakta ve daha sonradan oluşacak sağlık sorunları bal tüketimi ile önceden engellenebilmektedir.

Kestane Balı Nedir, Faydaları Nelerdir?

Kestane Balı Nedir?

Kestane balı, bal arılarının yaz mevsimine başlarken sadece kestane ağaçlarının çiçeklerinden elde ettiği bala denilmektedir. Bu sebeple, kestane balını diğer ballardan ayıran en temel özelliği sadece kestane ağacının çiçeğinden beslenmesidir. Fakat bazen kestane balı üreten arılar kestane çiçeği bulamadığı zaman ormandaki diğer bitkilerden beslenmektedirler. Kestane balının diğer ballara göre daha koyu, daha acı ve daha keskin bir tadı vardır. Çiçek balına göre daha koyu renkte olan kestane balının içinde çiçek balına göre yaklaşık iki kat demir ve yaklaşık dört kat kalsiyum bulunmaktadır. Eski Yunan tıp dünyasında yıllarca ilaç gibi kullanılan kestane balı, bugün bile birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.

Kestane Balının Özelliği Nedir?

Yaklaşık otuz metre yükseklikteki ağaçların çiçeklerinden elde edilen kestane balı; kokusu ve antiseptik özellikleriyle diğer ballardan ayrılmaktadır. Yapılan araştırmalar kestane balının çiçek balına göre potasyum, kalsiyum, sodyum ve demir açısından daha zengin olduğu tespit edilmiştir. İnsan vücuduna sayısız faydası bulunan kestane balının fiyatı ise çiçek balına göre daha pahalıdır. 2017 yılında 1 kilogram kestane balının fiyatının 200 TL’ye kadar çıktığı görülmektedir.

Fagaceae familyasının bir türü olan kestane besinlerinden oluşan kestanebalı, genellikle Mayıs, Haziran veya Temmuz aylarında oluşmaktadır. Bu aylarda bal arısı kestane ağacığının çiçeğinden nektar ve polen toplayarak kestane balını oluşturur. Bu sayede arılar, hem bal üretmeye faydalı olurken hem de ağacın kestane üretmesine de katkı sağlarlar. Yapılan araştırmalar kristalleşmesi yavaş olan kestane balının içinde zengin B ve C vitaminlerinin olduğunu tespit etmiştir. Ayrıca bu balın kasları kuvvetlendirme, bağışıklık sistemini düzenleme, kan dolaşımını arttırma gibi birçok özelliği bulunduğu bilimsel olarak tespit edilmiştir.

Kestane Balının Faydaları Nelerdir?

Kestane balının tıpkı diğer ballar gibi insan sağlığına önemli faydaları vardır. Yapılan araştırmalar kestane balının bazı hastalıkların tedavisi için önemli olduğu ve bu balın insan vücudunda herhangi bir yan etkiye sebep olmadığı saptanmıştır. Tüketildiği zaman ağızda acı ve keskin bir tat bırakan kestane balının faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

-Bağışıklık sistemi: Her gün kestane balı ile tarçını karıştırıp yemek, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
-Hazımsızlık: İspanya’da yapılan araştırmalar tarçın ile karıştırılan kestane balının hazımsızlığı önlediği tespit edilmiştir.
-Kanser: Japonya’da yapılan araştırmada kestane balının mide ve kemik kanserini önlemede etkili olduğu görülmüştür.
-Kalp hastalıkları: Tarçın ile karıştırılan kestane balı, solunum güçlüğünü yok edecek ve kalp atışlarını düzene sokacaktır.
-Kısırlık: Eski Yunanlılarda kestane balı erkeklerin spermlerini kuvvetlendirmek için kullanmıştır.
-Kolesterol: Artrit hastalarına da tavsiye edilen kestane balı ile kolesterolü düşürmek mümkündür.
-Mide ağrıları: Kestane balı ile tarçın karışımı mide ağrılarını tedavi edici etkiye sahiptir.

Kestane Balı Üretim Hizmetleri

Kestane balı konusunda uzman ekibimiz, en doğal ve en kaliteli kestane balını sizlerin hizmetine sunmaktadır. Siz de hakiki kestane balına ulaşmak istiyorsanız, internet sitemiz üzerinden güvenle alışveriş yapabilirsiniz.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Svaneti mestia turu

Organik bal