kestane balı
Kestane Balı
Kestane balı, diğer
bal türlerine göre daha ağır ve daha koyu renklidir. Sıklıkla kullanılmakta
olan çiçek balından yaklaşık olarak 2 kat fazla çinko ve demir içermektedir. Bu
özelliği sebebiyle de düzenli beslenmede oldukça önemli rol oynamaktadır ve her
kahvaltıda kullanılması vücut için büyük önem arz etmektedir.
Kestane balı, haziran
ayı itibari ile arılar tarafından üretilmeye başlanmaktadır. Oluşturulan bal
oldukça koyu renklidir. Tadı keskin ve biraz da acıdır. İçerisinde tamamen
kestane tadı ve kokusu olan bal, mikropları öldürücü etkiye sahip olması ile
ilaç olarak da kullanılabilmektedir. Yaz dönemi geçtiğinde ve kış günleri
geldiğinde havaların soğuması ile boğaz enfeksiyonları başlamaktadır ve bu
dönemler oldukça zor bir şekilde atlatılmaktadır. Kestane balının kullanımının
artması ile birlikte boğazda oluşan enfeksiyonlar ortadan kalkmakta ve öksürüğe
çözüm bulunmaktadır. Bal tüketimi ile sadece birkaç gün içerisinde öksürükten
kurtulunmaktadır.
Kestane Balının
İçeriği
Kestane balının
içerisinde yoğun miktarda çinko ve demir bulunmaktadır. Bu miktar diğer birçok
bal türüne göre daha fazladır ve bünyeye oldukça yararlıdır. İçerisinde bakır
mineralini de fazlasıyla bulunduran kestane balı, vücudun eksiklik hissettiği
bileşenleri kolaylıkla temin etmektedir.
Mangan, sodyum ve
potasyum mineralleri kestane balında yüksek miktarda bulunmaktadır. Buna ek
olarak da kalsiyum oranı, en yararlı olarak bilinen çiçek balına nazaran,
kestane balında 4 kat fazla miktarda bulunmaktadır. Bu sebeple de mineral ve
kalsiyum deposu olarak bilinmektedir.
Kestane Balının
Özellikleri
Kestane balı kahvaltılarda kullanılabildiği gibi genellikle ilaç
niyetine kullanılmaktadır. Vücuttaki demir eksikliği bir takım sağlık
problemlerinin oluşmasına sebep olmaktadır. Tüketilmesi gereken demirin de
büyük çoğunluğu kestane balı tarafından karşılanabilmektedir. Sadece bununla
kalmayıp düzenli beslenmeye önem veren kişiler kalsiyum gereksiniminin de büyük
çoğunluğunu kestane balından karşılayabilmektedir.
Kış aylarında sürekli
hastalıkların oluşmasını önlemek için farklı türden ilaçlar kullanılmaktadır ve
bazı bünyelerde bu ilaçlar yan etkiler ortaya çıkarmaktadır. İlaçsız tedavi
için sadece kahvaltılarda ve günlük yemek düzeninde kestane balı tüketimi ile bu
tür sorunlar çözüme kavuşturulabilmektedir.
Kestane balı, Türkiye'de farklı platformlarda satılmaktadır.
İçerisinde bulundurduğu mineraller sayesinde orijinal bal fiyatını büyük ölçüde
hak etmektedir. Orijinal olmayan balların fiyatı, diğerlerine göre oldukça
düşüktür ve bünyeye yararından çok zararı vardır. Bu sebeple orijinal bal
satılan kurumlardan bu tür balların temin edilmesi gerekmektedir.
Kestane balı, ıhlamur
balı veya çiçek balı gibi bal türlerinden fiyat olarak pahalıdır. Bu sebeple
genel olarak kestane balı tercih edilmemektedir. Fakat kestane balının
içerisinde her türden mineral yüksek miktarda bulunduğu için her sofrada
tüketilmesi gerekmektedir. Farklı marketlerden ve internet sitelerinden bu bala
kolaylıkla erişilebilmektedir. Şifalı olarak adlandırılan bal sayesinde yaşanan
sağlık sorunlarına çözüm bulunmakta ve daha sonradan oluşacak sağlık sorunları
bal tüketimi ile önceden engellenebilmektedir.
Kestane Balı Nedir, Faydaları Nelerdir?
Kestane Balı Nedir?
Kestane balı, bal
arılarının yaz mevsimine başlarken sadece kestane ağaçlarının çiçeklerinden
elde ettiği bala denilmektedir. Bu sebeple, kestane balını diğer ballardan
ayıran en temel özelliği sadece kestane ağacının çiçeğinden beslenmesidir.
Fakat bazen kestane balı üreten
arılar kestane çiçeği bulamadığı zaman ormandaki diğer bitkilerden
beslenmektedirler. Kestane balının diğer ballara göre daha koyu, daha acı ve
daha keskin bir tadı vardır. Çiçek balına göre daha koyu renkte olan kestane
balının içinde çiçek balına göre yaklaşık iki kat demir ve yaklaşık dört kat
kalsiyum bulunmaktadır. Eski Yunan tıp dünyasında yıllarca ilaç gibi kullanılan
kestane balı, bugün bile birçok
hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.
Kestane Balının
Özelliği Nedir?
Yaklaşık otuz metre
yükseklikteki ağaçların çiçeklerinden elde edilen kestane balı; kokusu ve
antiseptik özellikleriyle diğer ballardan ayrılmaktadır. Yapılan araştırmalar
kestane balının çiçek balına göre potasyum, kalsiyum, sodyum ve demir açısından
daha zengin olduğu tespit edilmiştir. İnsan vücuduna sayısız faydası bulunan
kestane balının fiyatı ise çiçek balına göre daha pahalıdır. 2017 yılında 1
kilogram kestane balının fiyatının 200 TL’ye kadar çıktığı görülmektedir.
Fagaceae familyasının
bir türü olan kestane besinlerinden oluşan kestanebalı, genellikle Mayıs, Haziran veya Temmuz aylarında oluşmaktadır. Bu
aylarda bal arısı kestane ağacığının çiçeğinden nektar ve polen toplayarak
kestane balını oluşturur. Bu sayede arılar, hem bal üretmeye faydalı olurken
hem de ağacın kestane üretmesine de katkı sağlarlar. Yapılan araştırmalar
kristalleşmesi yavaş olan kestane balının içinde zengin B ve C vitaminlerinin
olduğunu tespit etmiştir. Ayrıca bu balın kasları kuvvetlendirme, bağışıklık
sistemini düzenleme, kan dolaşımını arttırma gibi birçok özelliği bulunduğu
bilimsel olarak tespit edilmiştir.
Kestane Balının
Faydaları Nelerdir?
Kestane balının tıpkı
diğer ballar gibi insan sağlığına önemli faydaları vardır. Yapılan araştırmalar
kestane balının bazı hastalıkların tedavisi için önemli olduğu ve bu balın
insan vücudunda herhangi bir yan etkiye sebep olmadığı saptanmıştır.
Tüketildiği zaman ağızda acı ve keskin bir tat bırakan kestane balının
faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
-Bağışıklık sistemi:
Her gün kestane balı ile tarçını
karıştırıp yemek, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
-Hazımsızlık:
İspanya’da yapılan araştırmalar tarçın ile karıştırılan kestane balının
hazımsızlığı önlediği tespit edilmiştir.
-Kanser: Japonya’da
yapılan araştırmada kestane balının mide ve kemik kanserini önlemede etkili
olduğu görülmüştür.
-Kalp hastalıkları:
Tarçın ile karıştırılan kestane balı,
solunum güçlüğünü yok edecek ve kalp atışlarını düzene sokacaktır.
-Kısırlık: Eski
Yunanlılarda kestane balı erkeklerin spermlerini kuvvetlendirmek için
kullanmıştır.
-Kolesterol: Artrit
hastalarına da tavsiye edilen kestane balı ile kolesterolü düşürmek mümkündür.
-Mide ağrıları:
Kestane balı ile tarçın karışımı mide ağrılarını tedavi edici etkiye sahiptir.
Kestane Balı Üretim
Hizmetleri
Kestane balı
konusunda uzman ekibimiz, en doğal ve en kaliteli kestane balını sizlerin
hizmetine sunmaktadır. Siz de hakiki kestane balına ulaşmak istiyorsanız,
internet sitemiz üzerinden güvenle alışveriş yapabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder